Zawory do systemów chłodniczych z CO2

• Ciśnienie znamionowe zaworów EX do 60 barów
  • Do systemów podkrytycznych z CO2
  • Rozszerzenie oferty produktów o systemy z naturalnymi czynnikami chłodniczymi

AKWIZGRAN, NIEMCY, 22 kwietnia 2013 r. – CO2 to czynnik chłodniczy powszechnie stosowany w chłodnictwie komercyjnym. Może być stosowany zarówno w systemach booster, jak i w systemach kaskadowych. Do tych zastosowań firma Emerson Climate Technologies zwiększyła maksymalne ciśnienie robocze typoszeregu zaworów EX4, EX5, EX6 oraz EX7 do 60 barów. Nowe maksymalne ciśnienie robocze zaworów z silnikami krokowymi pozwoli spełnić wymagania rynku, dotyczące w szczególności ciśnienia powstającego w systemach podkrytycznych z CO2 w czasie ich postoju. Każdy zawór jest testowany fabrycznie pod ciśnieniem 66 barów i musi wytrzymać ciśnienie rozrywające wynoszące 300 barów. Obudowa silnika i zespół zaworu wykonane są ze stali nierdzewnej i są całkowicie hermetyczne; zastosowano wyłącznie spawanie i lutowanie na twardo, eliminując wszelkie uszczelki. Konstrukcja ta z technicznego punktu widzenia zapewnia wiele korzyści, np. proporcjonalny liniowy przepływ masowy oraz szeroki zakres wydajności znamionowych, od 3 do 670 kW w przypadku CO2. Inną cechą wspólną wszystkich elektrycznych zaworów regulacyjnych EX jest funkcja aktywnego odcięcia, eliminująca potrzebę stosowania dodatkowych zaworów elektromagnetycznych. Poza CO2 zawory te można stosować ze wszystkimi innymi typowymi czynnikami chłodniczymi.

Firma Emerson Climate Technologies oferuje zawory EX do zastosowań podkrytycznych oraz zawory CX do zastosowań transkrytycznych z CO2, jak również regulatory i sterowniki przegrzania do wszystkich elektrycznych zaworów regulujących. Uzupełnieniem systemu z CO2 może być sprężarka Copeland Scroll™ oraz półhermetyczne sprężarki Stream, jak również elektroniczny system zarządzania poziomem oleju Traxoil OM4.

System booster z CO2 składający się z elementów firmy Emerson Climate Technologies

Pobierz wersje PDF niniejszej informacji prasowej.

Kliknij na obrazek, aby pobrać w wysokiej rozdzielczości.

Emerson (NYSE: EMR), z siedziba w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczajacym technologie i inzynierie lacznie dajac innowacyjne rozwiazania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaz w roku finansowym 2012 wyniosla 24,4 miliarda US$. Wiecej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:

Achim Frommann