Kluczowy element pomp ciepła nowej generacji

AACHEN, NIEMCY, 12 grudzień 2012 r. – Pompy ciepła to zrównoważone systemy ogrzewania, które zmniejszają emisję CO2,  ograniczają zużycie energii i koszty utrzymania ich użytkownikom. . Producenci pomp ciepła stale starają się zwiększyć efektywność swoich urządzeń i odnoszą na tym polu znaczące sukcesy.

Jeden z przepisów na sukces to stosowanie elementów i zintegrowanych rozwiązań firmy Emerson Climate Technologies, producenta sprężarek Copeland Scroll™ oraz automatyki  Alco i  Dixell. Grupa oferuje pełną gamę produktów: od pojedynczych komponentów , które można zastosować w pompie ciepła, poprzez kombinacje sprężarek i układów sterowania po sprężarkowy moduł grzewczy łączący różne technologie. Nowy Refrigerant Module Heating (RMH), dostosowany do różnych typów pomp ciepła, wykorzystuje wiele rozwiązań firmy Emerson. Modułowa budowa zmniejsza złożoność systemu i jest efektem prac konstruktorów, dążących do uzyskania wymaganej wydajności, niezawodności i współdziałania najważniejszych elementów obwodu chłodniczego.

Firma Emerson Climate Technologies, jako pierwsza zaoferowała pełną gamę sprężarek scroll przeznaczonych do wodnych pomp ciepła. Wykorzystała swoje bogate doświadczenie do opracowania sprężarki spiralnej o zmiennej prędkości z falownikiem, stosowanej w module RMH. Zoptymalizowane współdziałanie pomiędzy sprężarką, napędem i innymi elementami, takimi jak elektroniczne zawory rozprężne oraz sterownik obwodu czynnika chłodniczego pozwala uzyskać wydajność spełniającą wymagania klasy efektywności A+++*. Wydajność pompy ciepła określona jest przez parametry konstrukcyjne zastosowane przez producenta całego systemu. Moduł uzyskał wszystkie niezbędne certyfikaty (EMI, EMV, VDE) i przeszedł najbardziej surowe testy symulujące najwyższe obciążenia, które mogą wystąpić w okresie jego użytkowania. Nowy "Refrigerant Module Heating" pozwala skrócić czas wprowadzenia systemów pomp ciepła na rynek i zmniejszyć zapotrzebowanie na zasoby, jednocześnie zapewniając niezrównaną niezawodność i efektywność.

*W oparciu o system oznaczeń określonych przez dyrektywę dotyczącą produktów wykorzystujących energię (ErP), część 1.

Emerson (NYSE: EMR), z siedziba w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczajacym technologie i inzynierie lacznie dajac innowacyjne rozwiazania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaz w roku finansowym 2011 wyniosla 24,2 miliarda US$. Wiecej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, bedaca jednostka businessowa Emerson, jest wiodacym swiatowym dostawca rozwiazan z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chlodnictwa dla zastosowan domowych, przemyslowych i handlowych. Grupa laczy najlepsza w klasie technologie ze sprawdzona inzynieria, oraz uslugami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczac oczekiwanych zintegrowanych rozwiazan kontroli klimatu klientom na calym swiecie. Innowacyjne rozwiazania Emerson Climate Technologies™, obejmujace takie wiodace w branzy marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniaja komfort cieplny, zabezpieczaja zywnosc i chronia srodowisko. Wiecej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:

Achim Frommann