Stream Digital reguluje wydajność chłodniczą

NORYMBERGA, NIEMCY, 11 października 2012 r. – Wydajne rozwiązania w dziedzinie chłodzenia stają się coraz ważniejsze. Dzieje się tak, ponieważ schładzanie produktów czy wykorzystywanie chłodu w procesach produkcyjnych w aplikacjach handlowych i przemysłowych nie ma alternatyw - są wręcz koniecznością, a systemy chłodnicze mają w nich kluczowe znaczenie. Ponadto koszty energii elektrycznej stale rosną, więc udział chłodzenia w kosztach energii związanych z daną działalnością staje się znaczący. Dlatego dostawcy, wykonawcy i konsultanci szukają dla swoich klientów bardziej wydajnych energetycznie rozwiązań technicznych. Z tego powodu firma Emerson Climate Technologies rozszerza swoją linię sprężarek półhermetycznych Copeland Stream. Nowa sprężarka Stream Digital zapewnia prostą i ciągłą regulację wydajności chłodniczej, pozwalając uzyskać wysoką efektywność energetyczną i znaczące obniżenie kosztów operacyjnych. Jednocześnie umożliwia poprawę kontroli temperatury dzięki zmniejszeniu wahań w wokół punktu nastawy. Technologia Copeland Digital to opłacalna i niezawodna alternatywa dla falowników, które również można zastosować we wszystkich modelach Stream. Rozwiązanie to jest oparte na kontroli cyklu zaworu elektromagnetycznego zamontowanego na jednej z głowic cylindrów. Zawór porusza tłok, który kontroluje przepływ gazu do obszaru ssania płyty zaworowej. Sprężarka zawsze działa ze stałą prędkością, co pozwala sprostać wyzwaniom związanym z powrotem oleju oraz przeciążeniami mechanicznymi i elektrycznymi systemu.

Obecnie dostępnych jest 16 modeli sprężarek cztero- i sześciocylindrowych o wydajności od 62 do 153 m³/h. W zakresie średniotemperaturowym nominalna wydajność chłodnicza mieści się w przedziale od 31 do 80 kW w przypadku czynnika R404A oraz od 18 do 42 kW w przypadku czynnika R134a. W zastosowaniach niskotemperaturowych z wykorzystaniem czynnika R404A można uzyskać nominalną wydajność chłodniczą w zakresie od 10 do 25 kW. Z czasem pojawi się możliwość stosowania innych czynników chłodniczych. Ciągła regulacja wydajności w zakresie 50–100% (4 cylindry) oraz 33–100% (6 cylindrów) pozwala na optymalne dostosowanie wydajności i mocy do obciążenia chłodzenia. Wszystkie modele są wyposażone w moduł diagnostyczny CoreSense™, który zapewnia zaawansowaną ochronę i diagnostykę sprężarek. Wydajności dla czynników R404A i R134a oraz pełną informację dotyczącą danych technicznych i elektrycznych można znaleźć w zaktualizowanej wersji programu doboru Select 7.6 produktów Copeland i Alco oraz w nowej wersji internetowej programu Select stronie (www.selectonline.emersonclimate.eu). Nowy typoszereg Stream Digital znajduje zastosowanie w całym szeregu handlowych i przemysłowych systemów chłodniczych, zapewniając oszczędność energii i obniżenie kosztów.

Emerson (NYSE: EMR), z siedziba w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczajacym technologie i inzynierie lacznie dajac innowacyjne rozwiazania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaz w roku finansowym 2011 wyniosla 24,2 miliarda US$. Wiecej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, bedaca jednostka businessowa Emerson, jest wiodacym swiatowym dostawca rozwiazan z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chlodnictwa dla zastosowan domowych, przemyslowych i handlowych. Grupa laczy najlepsza w klasie technologie ze sprawdzona inzynieria, oraz uslugami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczac oczekiwanych zintegrowanych rozwiazan kontroli klimatu klientom na calym swiecie. Innowacyjne rozwiazania Emerson Climate Technologies™, obejmujace takie wiodace w branzy marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniaja komfort cieplny, zabezpieczaja zywnosc i chronia srodowisko. Wiecej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:

Achim Frommann