Produkty i zintegrowane rozwiązania do CO2

AACHEN, NIEMCY, 21 listopad 2012 r. – Substancje naturalne, takie jak CO2 (R744),  zyskują na znaczeniu w chłodnictwie, gdyż pozwalają na redukcję efektu cieplarnianego. Emerson Climate Technologies prezentuje produkty i zintegrowane rozwiązania do średnio- i niskotemperaturowych systemów chłodniczych, które spełniają wymagania zastosowań wykorzystujących CO2.

Jednym z nich jest seria sprężarek Copeland™ Stream. Ta linia sprężarek półhermetycznych, przeznaczonych do średniotemperaturowych zastosowań transkrytycznych z R744, uzupełnia niedawno wprowadzony na rynek typoszereg sprężarek Stream do czynników chłodniczych HFC. Jako najbardziej wydajna sprężarka w swojej klasie przyczynia się do zmniejszenia emisji pośrednich. Efektem nowego opracowania jest wprowadzenie przez firmę Emerson Climate Technologies trzech modeli czterocylindrowych o  wydajności chłodniczej od 20 kW do 38 kW*. Sprężarki Stream wykorzystujące CO2 charakteryzuje ciśnienie nominalne wynoszące 135 barów. Przepływ czynnika chłodniczego i wymianę ciepła zoptymalizowano tak, aby zapewnić jak najlepszą wydajność. Wszystkie modele sprężarek z rodziny Stream są przeznaczone do eksploatacji z falownikami i elektronicznymi modułami diagnostycznymi CoreSense™, które zapewniają zaawansowaną ochronę i diagnostykę sprężarki, a jednocześnie podnoszą niezawodność systemu, wydłużają okres  bezawaryjnej pracy oraz  redukują koszty konserwacji. Rozwiązanie CoreSense pozwala serwisantom szybciej diagnozować problemy związane z systemem, a nawet im zapobiegać, dzięki czemu mogą oni utrzymać systemy chłodnicze w optymalnym stanie przez cały okres użytkowania. Moduł diagnostyczny zapisuje dane dotyczące sprężarki,  jej eksploatacji  i umożliwia kontrolę pobieranej przez nią mocyelektrycznej.

Systemy z CO2 zapewniają rozwiązania do zastosowań niskotemperaturowych. Rynek już zaakceptował sprężarki Copeland Scroll™ z serii ZO. Sprężarki spiralne ZO zostały zaprojektowane specjalnie pod kątem wymagań związanych z wysokim ciśnieniem i intensywnym smarowaniem, które występują w zastosowaniach z podkrytycznymi systemami CO2. Typoszereg obejmuje pięć modeli standardowych od ZO34K3E do ZO104KCE oraz jeden model Copeland Scroll Digital™ ZOD104KCE, z wydajnością chłodzenia od 7 do 23 kW**. Jest to idealne rozwiązanie w średniotemperaturowych systemach kaskadowych i typu booster, zwłaszcza w połączeniu ze sprężarkami Copeland™ Stream do zastosowań transkrytycznych CO2.

Obieg chłodniczy uzupełniają elektroniczne wysokociśnieniowe zawory rozprężne CX marki Alco Controls oraz urządzenia do kontroli poziomu oleju Emerson Climate Technologies. Seria zaworów CX do wtrysku cieczy i bocznikowania gorącego gazu to zawory napędzane silnikami krokowymi do precyzyjnej kontroli przepływu masowego czynnika chłodniczego CO2. Są one dostępne w czterech rozmiarach (CX4 do CX7) i można je stosować z regulatorem EXD-U00, np. do kontroli wysokiego ciśnienia w chłodnicy gazu CO2. Zawory te charakteryzuje maksymalne ciśnienie próbne równe 171 barów oraz maksymalne ciśnienie robocze równe 120 barów. Dzięki funkcji aktywnego odcięcia zawór CX pozwala zrezygnować ze stosowania zaworu elektromagnetycznego.

Firma Emerson Climate Technologies wprowadziła ulepszenie polegające na zwiększeniu ciśnienia znamionowego systemu kontroli poziomu oleju TraxOil OM4 do zastosowań podkrytycznych z CO2. Nowe maksymalne ciśnienie robocze urządzeń z linii OM4 wynosi 60 barów, co stanowi wzrost o ponad 30%. Takie ciśnienie robocze spełnia wymagania rynkowe w odniesieniu do warunków ciśnieniowych w czasie postoju sprężarki  w zastosowaniach podkrytycznych z CO2.

Szeroka oferta urządzeń firmy Emerson Climate Technologies pozwala branży spożywczej osiągnąć cele związane z ochroną środowiska. W ten sposób każdy właściciel sklepu może chłodzić swoje świeże towary w naturalny sposób.

* Parowanie -10°C, wyjście z chłodnicy gazu: 35°C/90 bar, przegrzanie par na ssaniu 10 K, dochłodzenie 0 K
**Niska temp. EN12900: -35°C/-5°C 10 K ciepła przegrzania

Emerson (NYSE: EMR), z siedziba w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczajacym technologie i inzynierie lacznie dajac innowacyjne rozwiazania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaz w roku finansowym 2011 wyniosla 24,2 miliarda US$. Wiecej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, bedaca jednostka businessowa Emerson, jest wiodacym swiatowym dostawca rozwiazan z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chlodnictwa dla zastosowan domowych, przemyslowych i handlowych. Grupa laczy najlepsza w klasie technologie ze sprawdzona inzynieria, oraz uslugami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczac oczekiwanych zintegrowanych rozwiazan kontroli klimatu klientom na calym swiecie. Innowacyjne rozwiazania Emerson Climate Technologies™, obejmujace takie wiodace w branzy marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniaja komfort cieplny, zabezpieczaja zywnosc i chronia srodowisko. Wiecej informacji na stronie www.emersonclimate.eu