Kontrola poziomu oleju w układach CO2

AACHEN, NIEMCY, 6 sierpień 2012 r. – W przypadku obsługi systemów chłodniczych jednym z najważniejszych problemów jest zapewnienie odpowiedniego smarowania sprężarki. Jednocześnie utrzymanie wysokiego współczynnika przenikania ciepła w wymiennikach oraz efektywności energetycznej wymaga usunięcia jak największej ilości oleju z czynnika chłodniczego. W tym celu konieczne jest zastosowanie zaawansowanych systemów do kontroli poziomu oleju. Firma Emerson Climate Technologies oferuje odpowiednie rozwiązania i obecnie wprowadza ulepszenie polegające na zwiększeniu ciśnienia znamionowego systemu kontroli poziomu oleju TraxOil OM4 do zastosowań podkrytycznych z CO2. Nowe maksymalne ciśnienie robocze wszystkich wersji urządzeń z linii OM4 wynosi 60 barów, co stanowi wzrost o ponad 30%. Takie ciśnienie robocze spełnia wymagania rynkowe w odniesieniu do warunków ciśnieniowych w w czasie postoju sprężarek w układach podkrytycznych z CO2.

Systemy kontroli poziomu oleju firmy Emerson Climate Technologies monitorują poziom oleju w systemach chłodniczych. Pełna linia obejmuje separatory oleju (seria OS), zestawy do badania kwasowości (AOK) oraz systemy kontroli poziomu oleju (OM3/OM4).Od listopada 2011 r. firma Emerson Climate Technologies jest jedynym producentem i dostawcą systemów TraxOil na świecie.

Pobierz wersję PDF niniejszej informacji prasowej.
Pobierz zdjęcie powiązane z niniejszą informacją prasową.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczającym technologie i inżynierię łącznie dając innowacyjne rozwiązania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2011 wyniosła 24,2 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies™, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:
Achim Frommann