Firma Emerson Climate Technologies zaprezentuje swoje nowe sprężarki spiralne oraz elementy sterujące do R290 (propan) na targach Chillventa

• Nowe sprężarki Copeland Scroll do zastosowań chłodniczych i klimatyzacyjnych z R290 (propan)
  • Nowa seria mechanicznych i elektrycznych elementów automatyki do R290
  • Spełnienie rozwijających się potrzeb branży po wprowadzeniu przepisów dotyczących gazów fluorowanych
AACHEN (NIEMCY), 15 października 2014 r. – Firma Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR) zaprezentuje swoje nowe sprężarki spiralne oraz elementy automatyki do propanu na targach Chillventa. W świetle przepisów dotyczących gazów fluorowanych, R290 to atrakcyjna alternatywa dla najczęściej używanych czynników chłodniczych. Ten palny czynnik ma współczynnik GWP równy trzy oraz współczynnik potencjału niszczenia warstwy ozonowej ODP równy zero, co oznacza zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych wyrażanych równoważnikiem emisji CO2 oraz zapewnienie doskonałych właściwości termodynamicznych.

Na targach Chillventa zostanie zaprezentowana seria średniotemperaturowych sprężarek Copeland Scroll ZB*KCU, o wydajności chłodniczej od 2 do 9 kW. Dostępnych jest sześć modeli do R290, obejmujących zastosowania chłodnicze takie jak wolnostojące lady chłodnicze, agregaty skraplające do chłodni, a nawet wielosprężarkowe systemy chłodnicze. Modele ZB*KCU charakteryzują się wysoką efektywnością, w pełni hermetyczną konstrukcją, niską masą oraz certyfikatem ATEX.

Emerson Climate Technologies zaprezentuje również serię sprężarek Copeland Scroll ZH*KCU do zastosowań w klimatyzacji i pompach ciepła z czynnikiem R290. Pierwsze trzy modele, o wydajności grzewczej wynoszącej od 9 do 13 kW, są już dostępne, a kolejne trzy modele, o wydajności do 4 kW, będą dostępne pod koniec roku. Wydajność ZH*KCU rozciąga się aż do 27 kW w przypadku konfiguracji typu tandem. Z powodu doskonałych właściwości termodynamicznych tego czynnika i jego bardzo niskiej temperatury tłoczenia, modele ZH*KCU zapewniają wysokie osiągi, efektywności i szeroki zakres charakterystyk pracy w porównaniu z R407C. Są również objęte certyfikatem ATEX grupa II.

Platforma produktów Alco Controls™ do zastosowań w chłodnictwie i klimatyzacji z czynnikiem R290, obejmuje w szerokim zakres wydajności od 22 do 120 kW, takie elementy automatyki, jak: termostatyczne zawory rozprężne, hermetyczne filtry osuszacze, hermetyczne wskaźniki wilgoci, zawory elektromagnetyczne, ciśnieniowe wyłączniki bezpieczeństwa, przetworniki ciśnienia i elektryczne zawory regulacyjne.

Podobieństwo własności R290 oraz R407C, jak również fakt, że ilość czynnika R290 w układzie odpowiada około połowie czynnika R407C, konwersja systemu dla producentów (OEM) staje się znacznie prostsza. Wspiera to ich strategię oferowania naturalnego i przyjaznego dla środowiska czynnika chłodniczego.

Firma Emerson Climate Technologies nieustanie pomaga swoim klientom stawiać czoła nowym wyzwaniom, w tym celu inwestuje w badania i rozwój systemów z zakresu ogrzewania bytowego, klimatyzacji i chłodnictwa. Wskutek czego wprowadza, do aplikacji komfortu cieplnego, dodatkowe elementy sterowania i automatyki oraz technologie sprężarkowe do R290, w tym sprężarki o zmiennej prędkości obrotowej z falownikami.

Pobierz wersje PDF niniejszej informacji prasowej.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2013 wyniosła 24,7 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, bedaca jednostka businessowa Emerson, jest wiodacym swiatowym dostawca rozwiazan z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chlodnictwa dla zastosowan domowych, przemyslowych i handlowych. Grupa laczy najlepsza w klasie technologie ze sprawdzona inzynieria, oraz uslugami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczac oczekiwanych zintegrowanych rozwiazan kontroli klimatu klientom na calym swiecie. Innowacyjne rozwiazania Emerson Climate Technologies, obejmujace takie wiodace w branzy marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniaja komfort cieplny, zabezpieczaja zywnosc i chronia srodowisko. Wiecej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:
Communication Director