Firma Emerson prezentuje rozszerzenie gamy swoich produktów oraz nową platformę sprężarek półhermetycznych do zastosowań z R744

Rozszerzona oferta sprężarek półhermetycznych do zastosowań średnio- i niskotemperaturowych z R744
​​
AACHEN (NIEMCY), 15 października 2014 r. – Firma Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR) na targach Chillventa w Norymberdze prezentuje rozszerzoną ofertę sprężarek półhermetycznych do zastosowań z R744 z trzema nowymi modelami średniotemperaturowymi i trzema nowymi modelami niskotemperaturowymi. Rozszerzony typoszereg Stream 4MTL, z sześcioma modelami średniotemperaturowymi, zapewnia wydajności chłodnicze od 9 kW do 37 kW w zastosowaniach transkrytycznych z R744. Nowa seria Stream 4MSL przeznaczona jest do zastosowań niskotemperaturowych, które wykorzystują systemy podkrytyczne z R744. Sześć modeli obejmuje wydajności niskotemperaturowe od 7 kW do 32 kW. Modele Stream 4MSL pozwalają na utrzymywanie wysokich ciśnień postojowych.

Sprężarki Stream wykorzystujące CO2 charakteryzuje ciśnienie nominalne wynoszące 90 barów po stronie ssawnej i 135 barów po stronie tłoczenej. Wykorzystanie konstrukcji wysokociśnieniowych w układach średniotemperaturowych oraz po stronie niskotemperaturowej systemów booster gwarantuje, że w przypadku braku zasilania lub przedłużającego się postoju, instalacja chłodnicza nie zostanie uszkodzona, nie nastąpią zakłócenia w jej działaniu oraz nie dojdzie do upustu czynnika chłodniczego.

Wszystkie modele sprężarek z rodziny Stream są przeznaczone do współpracy z falownikami i zawierają elektroniczne moduły diagnostyczne CoreSense™, które zapewniają zaawansowaną ochronę, diagnostykę i komunikację, podnoszą niezawodność systemu i wydłużają okres bezawaryjnej eksploatacji oraz redukują koszty konserwacji. Technologia CoreSense pozwala serwisantom szybciej diagnozować problemy związane z systemem, a nawet im zapobiegać, dzięki czemu mogą oni utrzymać systemy chłodnicze w optymalnym stanie przez cały okres użytkowania. Moduł diagnostyczny zapisuje zaawansowane informacje dotyczące zasobów i eksploatacji urządzeń i umożliwia kontrolę poboru mocy przez poszczególne sprężarki.
Sprężarka Copeland™ Stream CO2 do zastosowań średnio- i niskotemperaturowych z R744
 Sprężarka Copeland™ Stream CO2 do zastosowań  średnio- i niskotemperaturowych z R744

Pobierz wersje PDF tego artykulu.
Pobierz zdjecie powiazane z niniejsza informacja prasowa.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2013 wyniosła 24,7 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu