Nowa komercyjna sprężarka Copeland Scroll™ o zmiennej prędkości obrotowej z bezstopniowym napędem sterowniczym zapewnia maksymalną efektywność w trybie chłodzenia i grzania

• Wprowadzenie modeli ZPV063 (10 KM) i ZPV096 (15 KM)
  • Niezawodne rozwiązanie firmy Emerson redukujące czas i koszty projektowania
    oraz czas wprowadzenia nowego produktu na rynek

AACHEN, NIEMCY, 18 marca 2014 r. –– Emerson Climate Technologies, spółka
należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR), rozszerza swoją ofertę sprężarek spiralnych
Copeland Scroll o zmiennej prędkości obrotowej, wprowadzając nowe modele i
bezstopniowe napędy sterownicze. Nowe sprężarki ZPV o zmiennej prędkości obrotowej i mocy 10 oraz 15 KM, napędzane falownikami, cechują się szerokim zakresem regulacji prędkości od 16 do 120 Hz. Gwarantuje to zwiększoną efektywność sezonową, jak również precyzyjne chłodzenie i kontrolę wilgotności, poprawiające poziom komfortu oraz niezawodność w procesach przemysłowych. Sprężarki te zapewniają znaczącą oszczędność energii oraz zgodność z dyrektywą Ekoprojektu odnoszącą się do systemów grzewczych i chłodniczych.

Sprężarka o zmiennej prędkości obrotowej Copeland Scroll i jej konstrukcja pozwalają
producentom systemów, właścicielom budynków oraz wykonawcom osiągnąć nowy
poziom komfortu, dzięki precyzyjnej kontroli temperatury i wilgotności w szerokim zakresie warunków Zapewnia doskonałe osiągi w niskich prędkościach i redukcję emisji dźwięku podczas zmiany cyklu pracy w systemach odwracalnych i odszranianiu. Oprócz rozszerzonego zakresu charakterystyk pracy zapewnia największą elastyczność w projektowaniu i optymalizacji warunków z wysokim stopniem regulacyjności 120-16 RPS, co zapewnia redukcję liczby załączeń i wyłączeń, wyższą precyzję, lepsze osuszanie oraz najlepszą efektywność sezonową.

Nowa seria sprężarek komercyjnych jest oferowana jako zintegrowane rozwiązanie
Emerson z bezstopniowym napędem sterowniczym Control Techniques, zapewniającym wiele użytecznych funkcji. Falownik został specjalnie dostosowany do sprężarek, włącznie z odpowiednio dobranymi nastawami parametrów, zapewniającymi szybką i łatwą konfigurację. Gdy sprężarka i sterownik są ze zespolone, falownik zapewnia proaktywną kontrolę bezpiecznej pracy w obszarze zastosowań, unikanie rezonansu oraz eliminuje potrzebę stosowania grzałki karteru. Falownik obsługuje również szereg platform komunikacyjnych, takich jak RS485 Modbus oraz gniazda smartcard / SD oraz wejść/wyjść do integracji systemu. Zarówno sprężarka, jak i falownik to niezawodne rozwiązanie Copeland™ redukujące czas i koszty projektowania oraz czas wprowadzenia nowego produktu na rynek.

Pierwszy model z nowej oferty komercyjnych sprężarek o zmiennej prędkości może
uzyskać wydajność 38 kW w pojedynczej aplikacji oraz do 64 kW w zespole tandem.
Model ZPV063 będzie dostępny od lata 2014 r. Model ZPV096, rozszerzający zakres
wydajności do 85 kW na obieg, będzie wprowadzony na rynek w 2015 r.

Sprężarka o zmiennej prędkości obrotowej Copeland Scroll™ ZPV063 oraz bezstopniowym napędem sterowniczym Control Techniques

Pobierz wersję PDF tego artykułu.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczającym
technologie i inżynierię łącznie dając innowacyjne rozwiązania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2013 wyniosła 24,7 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Contact:
Communication Manager