Inteligentne zarządzanie obiegiem chłodniczym podnoszące jego wydajność firmy Emerson Do urządzeń grzewczych i klimatyzacyjnych powietrze-woda

Aachen (NIEMCY), 24 marca 2016 r. –– w czasie targów Mostra Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR), przedstawia szereg nowych rozwiązań dla urządzeń grzewczych i klimatyzacyjnych do zastosowań komercyjnych, odpowiadając tym samym na aktualne i przyszłe wymogi legislacyjne i trendy rynkowe.

Wymagania w zakresie efektywności energetycznej wprowadzone dyrektywą ekoprojektu oraz oczekiwania użytkowników w zakresie optymalizacji zużycia energii i kosztów operacyjnych, kształtują rynek, co przekłada się na wzrost złożoności systemów, a także czasu i kosztów ich opracowywania. Ponadto producenci systemów muszą stawiać czoła wyzwaniom w obszarze konkurencyjności oraz czasu ich wprowadzania na rynek. Emerson Climate Technologies oferuje rozwiązanie stanowiące odpowiedź na te problemy – nową koncepcję podniesienia wydajności pracy systemów grzewczych i klimatyzacyjnych typu powietrze-woda. Koncepcja ta pozwoli producentom nie tylko spełnić wymogi wynikające z dyrektywy ekoprojektu, ale także uzyskać skrócenie czasu wprowadzania na rynek i czasu zwrotu z inwestycji.

Rozwiązanie podnoszące wydajność pracy chillerów i pomp ciepła do zastosowań komercyjnych łączy w sobie w inteligentny sposób sprężarki, zawory oraz sterowniki Emerson, których parametry użytkowe zostały odpowiednio dostosowane i
zoptymalizowane z myślą o uzyskaniu najbardziej niezawodnego i efektywnego zarządzania obiegiem chłodniczym.

Koncepcja bazuje na unikalnym know-how Emerson w obszarze technologii sprężarek, kontroli przepływu i sterowników oraz zapewnia wydajne i niezawodne zarządzanie sprężarkami w liczbie od dwóch do sześciu – o stałej lub zmiennej prędkości obrotowej – w obrębie jednego lub dwóch układów chłodniczych.

Usprawnienie zarządzania obiegiem czynnika chłodniczego umożliwia klientom wykorzystanie pełnego potencjału systemu poprzez uzyskanie wyższych poziomów niezawodności oraz efektywności w rozszerzonym zakresie roboczym.

Najważniejszym elementem rozwiązania jest moduł sterujący wykorzystujący, opracowane przez Emerson, algorytmy zarządzania sprężarkami oraz elektronicznym zaworem rozprężnym każdego obiegu czynnika chłodniczego. Inteligentne zarządzanie sprężarkami i zaworami oraz precyzyjne zarządzanie temperaturą i ciśnieniem pozwalają na optymalizację przegrzania parownika, co przekłada się na wzrost efektywności sezonowej systemu na poziomie do 6%.

Za pośrednictwem standardowego złącza komunikacyjnego RS485 Modbus® do użytkownika dociera nowy zestaw przydatnych informacji na temat działania i statusu sprężarek, napędów oraz przepływu. Wiedza na temat statusu, warunków roboczych oraz wydajności aktywnych podzespołów systemu ułatwia jego optymalizację oraz umożliwia przekazywanie cennych informacji do systemu zarządzania budynkami oraz do użytkowników.

Rozwiązanie nadaje się do prostej integracji ze sterownikami o skonfigurowanych parametrach i swobodnie programowalnymi marki Dixell z wykorzystaniem własnej sieci LAN lub standardowego złącza komunikacyjnego Modbus.

W czasie targów Mostra Emerson Climate Technologies zaprezentuje trzy wersje zintegrowanego rozwiązania do różnych zastosowań:
  • Rozwiązanie podnoszące wydajność pracy chillerów powietrze-woda (odwracalnych oraz przeznaczonych wyłącznie do chłodzenia) o wydajności od 40 do 250 kW, korzystających ze sprężarek Copeland Scroll o stałej i zmiennej prędkości obrotowej w konfiguracji pojedynczej lub wielosprężąrkowej.
  • Rozwiązanie podnoszące wydajność pracy dużych chillerów powietrze-woda o wydajności od 200 do 400 kW (odwracalnych oraz przeznaczonych wyłącznie do chłodzenia), korzystających z dużych sprężarek Copeland Scroll nowej generacji o mocy od 20 do 25 KM w konfiguracji tandem. Sprężarki nowej generacji wyposażone są we wbudowane układy elektroniczne oraz wewnętrzne czujniki odpowiadające za inteligentne zarządzanie smarowaniem, zaawansowaną diagnostykę oraz monitorowanie pracy.
  • Oferta firmy Emerson dla segmentu komercyjnych urządzeń grzewczych obejmuje rozwiązanie podnoszące wydajność pracy wysokotemperaturowych pomp ciepła powietrze-woda o wydajności do 200 kW, w oparciu o zestaw obejmujący sprężarki ZHI o stałej prędkości obrotowej i sprężarki ZHW o zmiennej prędkości obrotowej, w obu przypadkach z wtryskiem pary.
    Powstanie opisanych rozwiązań podnoszących wydajność było możliwe dzięki najwyższym kompetencjom firmy Emerson w zakresie technologii sprężarek, układów sterowania i sterowników. Wszystkie elementy tworzące rozwiązania Emerson doskonale ze sobą współpracują, co stanowi źródło wartości dla klienta – właśnie takie rozwiązania nazywamy zintegrowanymi.

Moduł sterowania odznacza się błyskawicznym podłączaniem i zapewnia uproszczenie i zmniejszenie potrzeb w zakresie konfiguracji sterowników, a także uproszczenie zarządzania wydajnością sprężarek o zmiennej i stałej prędkości obrotowej w konfiguracji pojedynczej, tandem lub trio. Przekłada się to na skrócenie czasu opracowywania systemu, zmniejszenie kosztów inwestycji oraz skrócenie czasu wprowadzenia na rynek. Poza zmniejszoną liczbą róznorodnych testów systemów wykorzystujących sprężarki o zmiennej prędkości, klient może liczyć na wzrost efektywności sezonowej, będący wynikiem zoptymalizowanej kontroli przegrzania. Korzyści obejmują także większą niezawodność systemu dzięki inteligentnemu zarządzaniu obiegiem oleju oraz zaawansowanej diagnostyce zintegrowanego rozwiązania Emerson. W takich warunkach można liczyć na spełnienie wymogów dyrektywy w sprawie ekoprojektowania oraz lepsze wyjście naprzeciw spodziewanym wyzwaniom rynkowym.

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2015 wyniosła 22,3 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com.

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu.

Contact:
    Communication Director