Pierwsze sprężarki spiralne Copeland Scroll™ z czynnikiem R-407F

• Wprowadzono osiemnaście modeli do systemów chłodniczych
  • Alternatywa dla R-404A oraz R-134a
  • Przeznaczone do niskich i średnich temperatur

AACHEN, NIEMCY, 13 wrzesień 2012 r. – Dążenie do redukcji emisji CO2 to ważna kwestia na rzecz ochrony środowiska. Wysiłki te można wspierać między innymi przez zmniejszenie wpływu systemów chłodniczych na środowisko. Dostępna jest alternatywa, która wydaje się coraz bardziej atrakcyjna: R-407F. Firma Emerson Climate Technologies przez dwa lata prowadziła intensywne badania w warunkach eksploatacyjmych działających już instalacji chłodniczych i dopuściła ten nowy czynnik chłodniczy do użytku we wszystkich sprężarkach Copeland Scroll™ od 2 do 6 KM. Od tej pory oferowanych jest 18 modeli do zastosowań średnio- i niskotemperaturowych w wersji standardowej (ZB, ZF) i z regulacją Digital (ZBD, ZFD). Dzięki temu użytkownicy mogą wykorzystać zalety rozwiązań Copeland Scroll z czynnikiem R-407F. Wartość GWP dla tego czynnika (1824) jest o połowę mniejsza w porównaniu z czynnikiem R-404A. Dzięki R407F rynek zyskał alternatywny sposób zmniejszenia emisji CO2, który nie wymaga dużych zmian modernizacyjnych systemów chłodniczych pracujących na R-404A . W wielu przypadkach czynnik ten może zastąpić R-404A w istniejących konstrukcjach systemów i instalacjach, przy niewielkim doregulowaniu ich parametrów pracy.

Wyniki testów wskazują również, że R407F stanowi dobrą alternatywę dla R-134a w hybrydowych systemach kaskadowych z punktu widzenia kosztów kapitałowych. Koszty można zmniejszyć jeszcze bardziej, gdy R-407F jest stosowany w chłodnictwie jako zamiennik R-134a w obiegach średniotemperaturowych hybrydowych systemów kaskadowych, gdzie obwód niskotemperaturowy wykorzystuje CO2. Program doboru produktów Select 7.6 firmy Emerson zawiera wszystkie dane dotyczące wydajności, układów elektrycznych i podzespołów mechanicznych sprężarek dopuszczonych do użytku z nowym czynnikiem.

Pobierz wersję PDF niniejszej informacji prasowej.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczającym technologie i inżynierię łącznie dając innowacyjne rozwiązania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2011 wyniosła 24,2 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies™, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:

Achim Frommann