Pierwsza linia sprężarek spiralnych zapewniających wydajność chłodniczą do 1 MW

AACHEN (NIEMCY), 15 października 2014 r. – Firma Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR) przedstawi na targach Chillventa swoje największe sprężarki spiralne Copeland Scroll™. Od czasu wprowadzenia na rynek wiosną 2014 r., model ZP725K jest jedyną sprężarką spiralną na rynku o wydajności chłodniczej równej 158 kW.* Sprężarka ta, o mocy silnika 60 KM, uzupełnia istniejący typoszereg sprężarek Copeland Scroll do R410A o mocy 20 KM, 25 KM, 30 KM oraz 40 KM. Będzie ona prezentowana na targach Chillventa jako część zespołu tandem, wraz ze sprężarką ZP385K o mocy 30 KM. Konfiguracja ta jest najnowszym tandemem zatwierdzonym przez Emerson Climate Technologies. Oferuje ona nową alternatywę dla chillerów o mocy ok. 500 kW (dwa obwody) z regulacją wydajności odpowiadającą konfiguracji trio ze sprężarkami o mocy 30 KM.

Szeroki wybór zespołów tandem i trio o tej samej lub różnej wydajności pozwala producentom tworzyć pełną gamę systemów chiller aż do wydajności 1 MW (ze skraplaczem powietrznym) lub 1,25 MW (ze skraplaczem wodnym), przy zredukowanej liczbie modeli sprężarek, którymi muszą dysponować. Zespoły wielosprężarkowe mogą uzyskiwać szeroki zakres regulacji wydajności dzięki różnym kombinacjom wielkości sprężarek: Możliwe jest uzyskanie do 12 kroków wydajności. Pozwala to na skrócenie czasu realizacji projektu i zwiększa rotację zapasów magazynowych.

Efektywność systemu staje się coraz ważniejsza ze względu na konieczność spełnienia wymagań określonych przez przepisy europejskie. Publikacje z katalogu Eurovent wskazują, że systemy ze sprężarkami spiralnymi oraz czynnik chłodniczy R410A mają ogólnie lepszą efektywność sezonową (ESEER) w porównaniu z podobnymi systemami wykorzystującymi sprężarki śrubowe i czynnik R134a. Poza tym systemy chiller ze sprężarkami Copeland Scroll są mniejsze, a efektywność zespołów trio nie zmienia się przy częściowym obciążeniu, nawet gdy działa tylko jedna sprężarka. Dzięki temu koszty wdrożenia i eksploatacji dla dostawców i użytkowników są niższe.

*Warunki normy EN12900
Zespół trio Copeland Scroll™ z dwiema sprężarkami spiralnymi ZP485K (40 KM) i ZP725K (60 KM)

Pobierz wersje PDF niniejszej informacji prasowej.
Pobierz zdjecie powiazane z niniejsza informacja prasowa.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2013 wyniosła 24,7 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, bedaca jednostka businessowa Emerson, jest wiodacym swiatowym dostawca rozwiazan z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chlodnictwa dla zastosowan domowych, przemyslowych i handlowych. Grupa laczy najlepsza w klasie technologie ze sprawdzona inzynieria, oraz uslugami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczac oczekiwanych zintegrowanych rozwiazan kontroli klimatu klientom na calym swiecie. Innowacyjne rozwiazania Emerson Climate Technologies, obejmujace takie wiodace w branzy marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniaja komfort cieplny, zabezpieczaja zywnosc i chronia srodowisko. Wiecej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:
Communication Director