Firma Emerson Climate Technologies prezentuje nowe sprężarki Copeland Scroll™ na R290 do zastosowań związanych z komfortem cieplnym i chłodnictwie

• Nowy typoszereg sprężarek Copeland Scroll na R290 (propan)
  • Spełniają wymagi planowanego rozporządzenia dotyczącyego gazów fluorowanych
AACHEN, NIEMCY, 18 marca 2014 r. – Na targach Mostra ConvegnoEmerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR), zaprezentuje nową serię sprężarek na propan do zastosowań w klimatyzacji, pompach ciepła, zintegrowanych lad chłodniczych do supermarketów oraz pośrednich systemów chłodniczych. Sprężarki te podlegają klasyfikacji ATEX Grupa II.

Do końca roku 2014 będzie dostępnych sześć modeli sprężarek Copeland Scroll na R290 przeznaczonych do zastosowań w klimatyzacji i pompach ciepła, w zakresie wydajności grzewczej i chłodniczej od 4 do 13.5 kW i do 27 kW w aplikacjach tandemowych. Ze względu na doskonałe własności termodynamiczne i niską temperaturę tłoczenia tego czynnika, modele ZH*KCU zapewniają wysokie osiągi, efektywność i szeroki zakres charakterystyk pracy w porównaniu z R407C.

Podobieństwo własności R290 oraz R407C, jak również fakt, że ilość czynnika R290 w układzie odpowiada około połowie czynnika R407C sprawiają, że konwersja systemu na propan przez producentów OEM będzie prosta i łatwa, gdyż wspiera ich w strategię oferowania użytkownikom naturalnych i przyjaznych środowisku czynników chłodniczych.

Do połowy roku 2014 będzie dostępnych sześć modeli sprężarek chłodniczych Copeland Scroll na R290, o wydajnościach w zakresie średniotemperaturowym od 2 do 9 kW. Typoszereg ZB*KCU obejmuje zastosowania takie jak; wolnostojące lady chłodnicze, agregaty do chłodni, a nawet zespoły wielosprężarkowe do chillerów. Wysoka efektywność, w pełni hermetyczna konstrukcja oraz niewielka masa modeli ZB*KCU to cechy, które są kluczowe w aplikacjach chłodniczych.

W świetle regulacji dotyczącej gazów fluorowanych, R290 jest dobrą alternatywą dla typowych czynników chłodniczych. Wskaźnik potencjału globalnego ocieplenia GWP równy trzy i wskaźnik niszczenia warstwy ozonowej równy zero, redukują ekwiwalentny wskaźnik bezpośredniej i pośredniej emisji CO2, podnoszą efektywność energetyczną urządzeń, jak również rozszerzają zakres działania systemów.

Aby sprostać nadchodzącym zmianom firma Emerson Climate zwiększy wysiłki badawcze oraz inwestycje w dodatkowe rozwiązania do sprężarek wykorzystujących R290, aby wprowadzić nie tylko sprężarki o stałej wydajności, ale również sprężarki o zmiennej prędkości obrotowej z falownikami w ciągu nadchodzących lat – do ogrzewanictwa mieszkaniowego, klimatyzacji i chłodnictwa.

Pobierz wersję PDF tego artykułu

Emerson (NYSE: EMR), z siedziba w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczajacym technologie i inżynierię łacznie dając innowacyjne rozwiazania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2013 wyniosła 24,7 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowan domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łaczy najlepsza w klasie technologie ze sprawdzona inynierie, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczac oczekiwanych zintegrowanych rozwiazan kontroli klimatu klientom na całym swiecie. Innowacyjne rozwiazania Emerson Climate Technologies, obejmujace takie wiodace w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniaja komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Contact:
Communication Manager