Emerson dopasowuje swoją strukturę organizacyjną do rynków i kanałów, koncentrując się na zwiększaniu wartości oferowanej klientom

Aachen (NIEMCY), 25 października, 2017 r. – Firma Emerson (NYSE: EMR), przedstawiła dzisiaj nową strukturę organizacyjną swojego europejskiego oddziału Commercial & Residential Solutions. W zamierzeniu ma ona lepiej zaspokajać potrzeby klientów oraz wspierać przemianę firmy w kompleksowego globalnego usługodawcę działającego na wszystkich rynkach: od łańcucha chłodniczego po budynki mieszkalne i komercyjne.

W 2015 roku firma Emerson rozpoczęła strategiczne repozycjonowanie swojej działalności poprzez przekształcenie swoich pięciu platform biznesowych w dwie: Emerson Automation Solutions oraz Emerson Commercial & Residential Solutions. Dzięki tej zmianie firma Emerson zoptymalizowała swoje portfolio, aby skoncentrować się na głównym obszarze działalności i podstawowych kompetencjach oraz przyspieszyć w ten sposób rozwój i możliwości inwestycji, jeszcze bardziej wzmocnić kulturę produktów inspirowanych innowacjami oraz opracowywania rozwiązań.

„Ta zmiana organizacyjna koncentruje się na dopasowaniu naszych europejskich zespołów sprzedaży i marketingu do najważniejszych rynków i kanałów”. — mówi Jean Janssen, prezes oddziału Emerson Commercial & Residential Solutions Europe. „Dzięki niej oddział Emerson Commercial & Residential Solutions Europe będzie działać spójnie z nową globalną strategią firmy Emerson”.

Nową platformą biznesową odpowiedzialną za sprzedaż kieruje Rainer Dietrich, wiceprezes ds. sprzedaży na teren Europy, wspierany przez zespół wieloletnich pracowników wyższego szczebla z firmy Emerson. Dietrich będzie nadal kierować sprzedażą najważniejszych produktów z branży chłodniczej i komfortu w Europie, obejmującej sprężarki i regulatory sprzedawane w kanałach OEM oraz hurtowych. Ponadto będzie odpowiadać za nowo utworzone zespoły dedykowane ofercie produktów elektronicznych oraz rozwiązań, obejmujących teraz także sektor towarów i rozwiązań detalicznych. Aby jeszcze bardziej wzmocnić współpracę w zakresie rozwiązań z partnerami OEM, Stephane Bertagnolio został awansowany na stanowisko Dyrektora oddziału OEM Solutions Development & Sales. Bertagnolio będzie kierować dedykowanym zespołem ekspertów z dziedziny produktów elektronicznych i systemów HVACR oraz podlegać bezpośrednio Dietrichowi.  Zespół ten oferuje szeroką wiedzę na temat podzespołów, systemów i algorytmów bazujących na danych, które stanowią istotę zintegrowanych rozwiązań o wysokiej wydajności. Nowa struktura organizacyjna obejmująca teren Europy nie wpłynie w żaden sposób na bieżące struktury kanału sprzedaży.

Podczas gdy struktura marketingowa będzie nadal koncentrować się na produktach i rozwiązaniach, obsługując rynki poprzez kanały OEM i sprzedaży hurtowej, nowo utworzona grupa skupi się konkretnie na końcowych użytkownikach, na przykład na sprzedawcach żywności.

„Dzięki takiej nowej organizacji unifikujemy w jednej strukturze zasoby oraz know-how z zakresu produktu, marketingu i kanału. Pomoże nam to wykorzystać najlepsze w klasie technologie i procesy w celu sprostania największym wyzwaniom, przed którymi stoją nasi klienci. Zrozumienie potrzeb końcowych użytkowników ma kluczowe znaczenie w kontekście zdobycia o kliencie takich informacji, które pozwolą tworzyć wartościowe rozwiązania. Nasza pozycja doskonale rokuje na przyszłość, jesteśmy gotowi stawić czoła nadchodzącym wyzwaniom i jednocześnie zwiększyć wartość oferowaną naszym klientom”. — wyjaśnia Janssen podczas opisywania nowego kierunku organizacyjnego.

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, stan Missouri (Stany Zjednoczone), to światowy lider w dziedzinie technologii i inżynierii, który zapewnia innowacyjne rozwiązania klientom w zastosowaniach przemysłowych, komercyjnych i domowych. Nasza jednostka biznesowa Emerson Automation Solutions pomaga maksymalizować produkcję potokową, hybrydową i jednostkową oraz chronić personel i środowisko przy jednoczesnej optymalizacji kosztów energii i działalności. Nasza jednostka biznesowa Emerson Commercial and Residential Solutions pomaga w zapewnieniu komfortu i ochrony zdrowia ludzkiego, zabezpieczaniu jakości i bezpieczeństwa żywności, zagwarantowaniu wysokiej efektywności energetycznej oraz tworzeniu zrównoważonej infrastruktury. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com

Contact:
Communication Director