Sprężarki spiralne Copeland™ z czynnikiem R407F

AACHEN, NIEMCY, 31 października 2012 r. – Obecnie ponad 350 instalacji w całej Europie już stosuje nowy czynnik chłodniczy R407F. Na początku 2011 r. w kilku krajach, m.in. w Wielkiej Brytanii, Francji, Polsce i na Węgrzech, odbyły się wspólne próby wykorzystania R407F z udziałem konsultantów, instalatorów oraz firm Honeywell i Emerson Climate Technologies. Pozytywne wyniki pod względem poprawy efektywności systemów, uzyskane w ramach prób przy użyciu sprężarek Copeland Scroll™ w zastosowaniach średnio- i niskotemperaturowych, doprowadziły do dopuszczenia do stosowania z nowym czynnikiem chłodniczym wszystkich sprężarek Copeland Scroll™ o mocy od 2 do 6 KM. Z tym czynnikiem można użytkować osiemnaście modeli do zastosowań średnio- i niskotemperaturowych w wersji standardowej (ZB, ZF) i z regulacją Digital (ZBD).

Obecnie z czynnikiem R407F w zastosowaniach średniotemperaturowych można stosować wszystkie sprężarki półhermetyczne Copeland Stream. Dotyczy to wszystkich standardowych cztero- i sześciocylindrowych sprężarek Stream, zarówno z falownikami, jak i  modeli Stream Digital. Dzięki temu użytkownicy mogą wykorzystać zalety wszystkich sprężarek Copeland z czynnikiem R407F.

Przejście na R407F wydaje się być dobrą alternatywą dla R404A, gdyż oferuje zbliżoną wydajność chłodniczą, przy  zmniejszonym GWP instalacji i poprawie ogólnej efektywności energetycznej o co najmniej 10%. Poza tym czynnik ten może być stosowany w niskich temperaturach, więc posiada wszelkie cechy doskonałego zamiennika do modernizacji istniejących instalacji.

Kolejny wniosek jest taki, że z punktu widzenia kosztów inwestycyjnych R407F stanowi dobrą alternatywę dla R134a w hybrydowych systemach kaskadowych wykorzystujących CO2 w  obiegu niskotemperaturowym. Redukcja kosztów wynika z zastąpienia czynnika R134a w obiegu średniotemperaturowym czynnikiem R407F. Program doboru produktów Select 7.6 firmy Emerson Climate Technologies zawiera wszystkie dane dotyczące wydajności, danych technicznych i elektrycznych sprężarek dopuszczonych do  stosowania z nowym czynnikiem.

Emerson (NYSE: EMR), z siedziba w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczajacym technologie i inzynierie lacznie dajac innowacyjne rozwiazania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaz w roku finansowym 2011 wyniosla 24,2 miliarda US$. Wiecej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, bedaca jednostka businessowa Emerson, jest wiodacym swiatowym dostawca rozwiazan z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chlodnictwa dla zastosowan domowych, przemyslowych i handlowych. Grupa laczy najlepsza w klasie technologie ze sprawdzona inzynieria, oraz uslugami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczac oczekiwanych zintegrowanych rozwiazan kontroli klimatu klientom na calym swiecie. Innowacyjne rozwiazania Emerson Climate Technologies™, obejmujace takie wiodace w branzy marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniaja komfort cieplny, zabezpieczaja zywnosc i chronia srodowisko. Wiecej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:

Achim Frommann