Sprężarki Copeland Scroll™ do systemów kaskadowych z CO2

AACHEN (NIEMCY), 15 października 2014 r. – Firma Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR) na targach Chillventa w Norymberdze prezentuje swoją linię sprężarek Copeland Scroll ZO, z nowymi wartościami nominalnych ciśnień postojowych – 30 barów po stronie ssania i 52 bary po stronie tłoczenia do zastosowań podkrytycznych z R744 (CO2).

Wraz z niedawnym wprowadzeniem typoszeregu sprężarek Digital Scroll ZBD do R134a, firma Emerson może zaoferować zaawansowane technologicznie sprężarki spiralne do systemów kaskadowych w połączeniu ze sprężarkami Copeland Scroll ZO do zastosowań podkrytycznych z CO2 :
  • W przypadku zastosowań średniotemperaturowych Emerson oferuje sprężarki spiralne do agregatów w supermarketach o wydajności chłodniczej do 90 kW. Typoszereg Copeland Scroll ZB i ZBD zawiera 19 modeli o wydajności chłodniczej od 2 kW do 15 kW z czynnikiem R134a, włączając w to modele Digital Scroll, które zapewniają regulację wydajności w zakresie od 10 do 100%.
  •
  • W przypadku zastosowań niskotemperaturowych Emerson oferuje rozwiązania ze sprężarkami spiralnymi do agregatów w supermarketach o wydajności chłodniczej do 60 kW. Linia sprężarek Copeland Scroll ZO i ZOD zawiera osiem modeli o wydajności chłodniczej od 4 kW do 23 kW z R744, również z modulacją Digital. Platforma sprężarek Copeland Scroll została zaprojektowana tak, aby zapewnić najlepszą wydajność po niskotemperaturowej stronie systemu booster z CO2 i systemów kaskadowych z R134a/R744 stosowanych w chłodnictwie w handlu detalicznym.
Wykorzystanie sprężarek spiralnych i modulacji wydajności Digital w systemach kaskadowych pomaga naszym klientom i użytkownikom ograniczyć dodatkowe nakłady inwestycyjne. Koszty te związane są z konstrukcją systemów kaskadowych ze R134a i R744 w porównaniu ze standardowymi czynnikami HFC, takimi jak R404A.

Systemy kaskadowe wykorzystujące R134a oraz R744 stwarzają okazję do redukcji emisji gazów cieplarnianych wyrażonego wskaźnikiem emisji 2 oraz do zwiększenia efektywności energetycznej urządzeń. Stanowią one również istotną alternatywę dla systemów wykorzystujących powszechnie stosowane czynniki chłodnicze, zwłaszcza w świetle planowanych przepisów dotyczących gazów fluorowanych (R404A GWP=3,922; R134a GWP=1,430; R744 GWP=1).

Sprężarka Copeland Scroll™ ZB do zastosowań średniotemperaturowych i Copeland Scroll ZO do zastosowań z R744

Sprężarka Copeland Scroll™ ZB do zastosowań średniotemperaturowych i
Copeland Scroll ZO do zastosowań z R744

Pobierz wersje PDF tego artykulu.
Pobierz zdjecie powiazane z niniejsza informacja prasowa.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2013 wyniosła 24,7 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu