Agregaty skraplające Copeland™ przygotowane do wymagań ekoprojektu ENTR LOT1

AACHEN (NIEMCY), 27 sierpnia 2015 r. — Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR) zdecydowanie popiera Rozporządzenie Komisji UE 2015/1095 z 5 maja 2015 r. w odniesieniu do wymogów dotyczących ekoprojektu dla agregatów skraplających. Przepisy te pomogą zwiększyć efektywność energetyczną wprowadzanych na rynek agregatów skraplających. Wszystkie produkty z rodziny agregatów skraplających Copeland będą spełniać wymagania normy Minimum Efficiency Performance Standards (MEPS) na rynku europejskim z początkiem lipca 2016 r.

Wymagania ekoprojektu stanowią pewne wyzwanie dla producentów, podobnie jak dla państw członkowskich UE, które są prawnie zobowiązane do wdrożenia i zweryfikowania tych środków.

Mniejsze agregaty skraplające (o znamionowej wydajności chłodniczej poniżej 5 kW i 2 kW odpowiednio dla średnich i niskich temperatur) będą musiały spełniać wymagania minimalnego współczynnika wydajności (Minimum Coefficient of Performance, COP) (patrz wykres poniżej).

COP Agregaty Skraplajace
Agregaty o większej mocy (o znamionowej wydajności chłodniczej od 5 kW do 50 kW i 2 kW do 20 kW odpowiednio dla średnich i niskich temperatur) będą klasyfikowane na podstawie wartości współczynnika sezonowej wydajności energetycznej (Seasonal Energy Performance Ratio, SEPR), uwzględniającego dane wydajnościowe w czterech różnych warunkach operacyjnych (patrz wykres poniżej).

SEPR Agregaty skraplajace

W przypadku agregatów skraplających przeznaczonych do zasilania czynnikiem chłodniczym o globalnym potencjale ocieplającym poniżej 150, wartości COP i SEPR mogą być niższe o maks. 15% do lipca 2016 i o maks. 10% do lipca 2018 r.

Ponadto, agregaty skraplające Copeland zaliczyły pomyślnie program certyfikacji produktów, uruchomiony przez ASERCOM. Emerson Climate Technologies był bardzo aktywnym uczestnikiem w trakcie opracowywania programu certyfikacji we współpracy z ASERCOM. Pierwsze agregaty skraplające otrzymały certyfikaty już w 2014 r. Stowarzyszenie Europejskich Producentów Komponentów Chłodniczych ASERCOM to platforma rozwiązywania problemów naukowych i technicznych, promocji standardów wydajności i bezpieczeństwa oraz wspierania lepszej ochrony środowiska.

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.
Pobierz zdjecie​ powiazane z niniejsza informacja prasowa.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2014 wyniosła 24,5 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com.

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu.

Contact:
Communication Director