Nowe sprężarki spiralne o zmiennej prędkości obrotowej do komercyjnych aplikacji chłodniczych i grzewczych zostaną wprowadzone na rynek podczas targów Mostra Convegno

AKWIZGRAN (NIEMCY), 24 marca 2016 r. – Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR), zaprezentuje na targach Mostra Convegno pełną ofertę sprężarek Copeland Scroll™ o zmiennej prędkości obrotowej z wyspecjalizowaną technologią napędową, stanowiących podstawę efektywnych, w pełni zintegrowanych rozwiązań firmy Emerson przeznaczonych do komercyjnych aplikacji komfortu cipelnego.

Zastosowania chłodnicze i grzewcze wymagają utrzymywania stałej temperatury, aby zagwarantować najlepszą kontrolę wilgotności powietrza i komfort we wszystkich obiektach komercyjnych. Ponadto precyzyjne chłodzenie czy dokładna kontrola temperatury stały się jeszcze ważniejsze w zastosowaniach takich jak, technologiczne systemy chłodzenia lub komputerowe centra danych. Technologia zmiennej prędkości obrotowej pozwala producentom systemów dostosować wydajność do obciążenia cieplnego dla zapewnienia dokładnej kontroli temperatury i njawyższego komfortu, jak również ograniczyć zużycie energii. Powodem jest szeroki zakres regulacji (7:1) tej technologii oraz możliwość pełnej regulacji wydajności, co pozwala wydajnie reagować na zmiany obciążenia i zmniejszać pobór mocy przy jego redukcji . Spełnienie tych wszystkich wymagań jest kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa i dostępności danych.

W odpowiedzi na te wyzwania spółka Emerson Climate Technologies położyła większy nacisk i zwiększyła nakłady inwestycyjne na dalszy rozwój technologii związanych ze zmienną prędkością obrotową i inteligentnym zarządzaniem obiegiem czynnika chłodniczego. Nowa generacja sprężarek o zmiennej prędkości obrotowej wyposażonych w bezszczotkowe silniki z magnesem stałym, zaprojektowanych do wykorzystania w rewersyjnych chillerach, technologicznych systemach chłodzenia, dachowych centralach wentylacyjnych i centrach danych, zostanie wprowadzona na rynek podczas targów Mostra Convegno. Nowa linia sprężarek ZPV o zmiennej prędkości obrotowej obejmuje sześć modeli o wydajności od 2 do 58 kW. Możliwość połączenia w jeden układ obejmujący dwa lub trzy urządzenia ze sprężarkami o stałej prędkości obrotowej zwiększy zakres wydajności z 58 do 125 kW, zapewniając maksymalną elastyczność w projektowaniu systemów i ich optymalizację dzięki wykorzystaniu najwydajniejszej prędkości dostosowanej do zużycia energii.

Dzięki połączeniu z wyspecjalizowanymi falownikami Emerson, zgodnymi z normą EN60335, sprężarki o zmiennej prędkości obrotowej zapewniają szerszy zakres modulowanej prędkości – od 15 do 120 Hz. Ponadto wyposażono je w technologię regulacji objętością wolumetryczną, co umożliwia osiągnięcie większej efektywności przy częściowym obciążeniu. Gwarancją wysokiej efektywności sezonowej jest ograniczenie przegrzania, a także wprowadzenie zaworu o wysokiej wydajności wolumetrycznej, który zapewnia wzrost efektywności chłodniczej i grzewczej. Ofertę rozwiązań wieńczy zintegrowanie zaworów rozprężnych oraz czujników, co przekłada się na zdolność do inteligentnego i zoptymalizowanego zarządzania obiegiem czynnika chłodniczego.

Zintegrowane rozwiązanie Emerson nie tylko umożliwia zachowanie zgodności z dyrektywą ekoprojeku, ale również pozwala zaoszczędzić czas poświęcony na opracowywanie, tym samym skracając czas wprowadzenia produktu na rynek, nie narażając jednocześnie na szwank bezpieczeństwa i niezawodności. Idealne – szczególnie dla producentów technologicznych systemów chłodzenia i systemów do zastosowania w centrach danych.

Sprężarka Copeland Scroll™ o zmiennej prędkości obrotowej oparta na technologii napędowej Emerson

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.
Pobierz zdjecie​ powiazane z niniejsza informacja prasowa.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2015 wyniosła 22,3 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com.

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu.

Contact:
Communication Director