Stream – najnowocześniejsze półhermetyczne sprężarki tłokowe

Firma Emerson Climate Technologies rozpoczęła produkcję półhermetycznych sprężarek tłokowych Stream. Seria ta oferuje branży całą gamę różnych rozwiązań: typoszereg sprężarek cztero- i sześciocylindrowych do najpowszechniejszych obecnie czynników HFC, typoszereg sprężarek półhermetycznych Digital umożliwiających w prosty sposób płynną regulację wydajności oraz typoszereg linię przeznaczoną do zastosowań transkrytycznych CO2. Wszystkie modele są wyposażone w moduł diagnostyczny CoreSense™, który zapewnia zaawansowaną ochronę i diagnostykę sprężarek.

AACHEN, NIEMCY. 9 stycznia 2012 r. – Firma Emerson Climate Technologies rozpoczyna nowy rok od doskonałej wiadomości: Stream, nowa linia sprężarek półhermetycznych Copeland™ do zastosowań w handlu i przemyśle, została skierowana do produkcji. To najnowocześniejsze urządzenia będące wynikiem ciągłych inwestycji w prace badawczo-rozwojowe i stanowiące odpowiedź na wyzwania branży handlowej, gdzie systemy chłodnicze muszą być efektywne, ekonomiczne, ciche i przyjazne dla środowiska.

Efektywność niezależna od czynnika chłodniczego
Inżynierowie firmy Emerson połączyli istniejące elementy konstrukcyjne z najnowszymi technologiami, aby stworzyć nową linię modeli cztero- i sześciocylindrowych do czynników HFC. Osiem z nich posiada cyfrową ciągłą regulację wydajności. Ich wydajności pokrywają zakres od 33 do 80 kW dla średnich temperatur oraz od 11 do 28 kW dla niskich temperatur z R404A; można je też wykorzystywać z R134a jak również z R407A/C – pozostają przy tym najefektywniejszymi sprężarkami na rynku. Możliwość wyboru spośród różnych czynników chłodniczych w przypadku tej samej sprężarki – bez kompromisów w kwestii wydajności – to ważna i wyjątkowa zaleta: stało się to możliwe dzięki płytom zaworowym Discus™ opracowanym i opatentowanym przez firmę Emerson. Rozwiązanie to pozwala uzyskać wydajność z R404A o 10% wyższą w porównaniu z innymi półhermetycznymi sprężarkami tłokowymi.

Wybór między dwoma wariantami regulacji wydajności
Sposobem na zmniejszenie zużycia energii i emisji CO2 jest regulacja wydajności. Po raz pierwszy wykonawcy i instalatorzy mogą wybrać jedno z dwóch różnych rozwiązań regulacji wydajności: metodę wykorzystującą falownik lub regulację cyfrową. We wszystkich sprężarkach Stream można zastosować falowniki. Poza tym modele Stream Digital pozwalają na zastosowanie alternatywnego sposobu ciągłej regulacji wydajności. Regulacja cyfrowa to najprostsza i najbardziej precyzyjna metoda regulacji wydajności, która pozwala ograniczyć koszty związane z modulacją. Sprężarka zawsze działa ze stałą prędkością, co pozwala sprostać wyzwaniom związanym z powrotem oleju oraz przeciążeniami mechanicznymi i elektrycznymi systemu.

Najcichsze na rynku
Stream to jedna z najcichszych sprężarek tłokowych na rynku. Prace konstrukcyjne doprowadziły do zmniejszenia poziomu hałasu o 7 dBA w porównaniu z poprzednią generacją sprężarek, z uwzględnieniem różnic modeli i zastosowań. Cicha praca sprężarki nie zawsze jest wystarczająca w przypadku zastosowań, w których kluczowe znaczenie ma cicha praca (przykładem są aplikacje w obszarach miejskich). Dlatego też na sprężarkach Stream można zamontować osłonę akustyczną nowej generacji, która zapewnia dodatkowe tłumienie hałasu o wartości 15 dBA.

Stream z naturalnymi czynnikami chłodniczymi
Poza modelami HFC przygotowano trzy modele do zastosowań transkrytycznych z R744 (CO2), cechujące się wydajnością chłodniczą od 20 do 37 kW. Jest to idealne rozwiązanie w średniotemperaturowych systemach kaskadowych i typu booster w połączeniu ze sprężarkami spiralnymi Emerson do zastosowań podkrytycznych CO2. Modele Stream CO2 charakteryzują się ciśnieniem nominalnym równym 135 barów i możliwością zastosowania falowników. Przepływ czynnika chłodniczego i przekazywanie ciepła zoptymalizowano tak, aby zapewnić jak najlepszą wydajność.

Inteligentna sprężarka
Wszystkie modele sprężarek z rodziny Stream są wyposażone w elektroniczny moduł diagnostyczny CoreSense, który zapewnia zaawansowaną ochronę i diagnostykę sprężarki, zwiększając niezawodność systemu oraz zmniejszając koszty konserwacji i przestoje. Rozwiązanie CoreSense pozwala serwisantom szybciej diagnozować problemy związane z systemem, a nawet im zapobiegać, dzięki czemu mogą oni utrzymać systemy chłodnicze w optymalnym stanie przez cały okres użytkowania. Moduł diagnostyczny zapisuje zaawansowane informacje dotyczące zasobów i eksploatacji urządzeń. Możliwy jest również monitoring poszczególnych sprężarek.

Więcej informacji na temat nowej linii sprężarek Stream oraz dane dotyczące ich wydajności, zawarte w następnej aktualizacji programu doboru produktów, można znaleźć na stronie www.emersonclimate.eu.

Pobierz wersję PDF niniejszej informacji prasowej
Pobierz zdjęcie powiązane z niniejszą informacją prasową.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczającym technologie i inżynierię łącznie dając innowacyjne rozwiązania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2010 wyniosła 21 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies™, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:
Achim Frommann