Emerson Climate Technologies ogłasza wprowadzenie produktów marki Copeland™ do czynników chłodniczych alternatywnych względem R404A/ R507A i R134a

AACHEN (NIEMCY), 15 października 2014 r. — Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR), informuje o swoich ciągłych inwestycjach w przewidywane alternatywne czynniki chłodnicze, usankcjonowane przepisami Unii Europejskiej. Zarówno Unia Europejska, jak i amerykańska agencja EPA ogłosiły plany odejścia od stosowania czynników chłodniczych o wysokim potencjale tworzenia efektu cieplarnianego (R404A/R507A) w nowych aplikacjach.

Rozporządzenie, dotyczące fluorowanych gazów cieplarnianych 517/2014, jest jedną z głównych sił napędowych prowadzących do redukcji emisji fluorowanych gazów cieplarnianych do atmosfery w Unii Europejskiej. Rozporządzenie z wyraźnie określonym harmonogram stopniowego zmniejszania emisji do 2030 r., weszło w życie 9 czerwca 2014 r., ale jego najbardziej praktyczne skutki będą widoczne od 1 stycznia 2015 r. R404A/R507A to główne czynniki chłodnicze wykorzystywane w chłodnictwie komercyjnym, znacząco przyczyniające się do tworzenia efektu cieplarnianego. Będą one stopniowo wypierane z rynku. Wiąże się to z zakazem stosowania czynników z grupy HFC o GWP równym 2500 lub wyższym w nowych stacjonarnych urządzeniach chłodniczych oraz serwisowania takich systemów od stycznia 2020 r.

“Firma Emerson od wielu lat jest aktywnie zaangażowana w poszukiwanie ekologicznych alternatyw dla chłodnictwa komercyjnego, zwłaszcza jeśli chodzi o elementy systemu i urządzenia sterujące zdolne do obsługi czynników chłodniczych przyjaznych dla środowiska”, powiedział Rajan Rajendran, wiceprezes ds. innowacji i zrównoważonego rozwoju w Emerson Climate Technologies. "Firma Emerson aktywnie brała udział w »Programie oceny alternatywnych czynników chłodniczych o niskim GWP (AREP)« organizowanym przez AHRI i sporządzała z niego raporty, jak również zainwestowała w typoszereg sprężarek z R134a, R407A/C/F do zastosowań w chłodnictwie komercyjnym oraz produkty do odpowiednich aplikacji z R744, propanem i amoniakiem, w zależności od wymaganych przepisów i wydajności”.

Poza tym Emerson jest aktywnie zaangażowany w proces kwalifikowania swoich produktów do alternatywnych czynników chłodniczych grupy A1 o niższym GWP (600-1500), takich jak R448A i R449A jako zamienników R404A/R507A oraz R450A i R513A jako alternatywy dla R134a. Firma Emerson jest gotowa poświęcić jeszcze więcej zasobów w tej dziedzinie i pomagać klientom w organizacji próbnych wdrożeń. W pierwszym kwartale 2015 r. oczekiwane jest wprowadzenie na rynek szerokiej oferty sprężarek spiralnych i półhermetycznych do R448A, R449A oraz R450A, a wkrótce potem do R513A.

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2013 wyniosła 24,7 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie​ www.emersonclimate.eu