Emerson Climate Technologies prezentuje na targach Mostra Convegno nowe sprężarki R290 Copeland Scroll™ o zmiennej prędkości obrotowej do zastosowań grzewczych i chłodniczych

AACHEN (NIEMCY), 24 marca 2016 r. – Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR) zaprezentuje na targach Mostra Convegno nową, rozszerzoną ofertę sprężarek propanu do urządzeń klimatyzacyjnych i pomp ciepła.

Propan (R290) to palny naturalny czynnik chłodniczy o zerowym współczynniku potencjału niszczenia warstwy ozonowej oraz współczynniku potencjału tworzenia efektu cieplarnianego (GWP) równym trzy. Gaz odznacza się także doskonałymi właściwościami termodynamicznymi. Systemy pracujące w oparciu o R290 cechuje mniejsze napełnienie czynnikiem chłodniczym w porównaniu z systemami bazującymi na fluorowęglowodorach (HFC). W kontekście dyrektywy F – gazowej, R290 stanowi atrakcyjną alternatywę.

Firma Emerson rozszerza ofertę sprężarek R290 Copeland Scroll™ o stałej prędkości obrotowej i wprowadza do sprzedaży serię sprężarek R290 Copeland Scroll o zmiennej prędkości obrotowej z falownikami do chillerów i pomp ciepła.

Siedem modeli sprężarek Copeland Scroll o stałej prędkości obrotowej oferuje wydajność chłodniczą i grzewczą na poziomie od 4 do 16 kW oraz do 32 kW w konfiguracji tandem. Ze względu na doskonałeh właściwości termodynamiczne czynnika chłodniczego i jego bardzo niskiej temperatury tłoczenia modele ZH*KCU zapewniają wysoki poziom wydajności, efektywności i szeroki zakres charakterystyk pracy w porównaniu z R407C i R410A.

Dwa nowo wprowadzone do sprzedaży modele o zmiennej prędkości obrotowej oferują zakres wydajności od 1 do 10 kW, a w połączeniu z falownikami Emerson zapewniają szeroki zakres modulacji w zakresie prędkości od 15 do 120 Hz. Dopełnieniem oferty są dedykowane układy sterujące Emerson R290 współtworzące efektywne rozwiązanie skierowane do klientów pragnących spełnić wymogi dyrektyw dotyczących F-gazów i ekoprojektu. Dodatkowe korzyści obejmują skrócenie czasu opracowywania systemu, zmniejszenie kosztów inwestycji oraz skrócenie czasu wprowadzenia na rynek.

Rozpoczęcie produkcji sprężarek o zmiennej prędkości obrotowej zaplanowano na czerwiec 2016 r., natomiast już teraz dostępne są modele do testów. Gama sprężarek spiralnych o stałej i zmiennej prędkości obrotowej zostanie dodatkowo rozszerzona o inne wydajności wolumetryczne w 2017 r.
Sprężarka Copeland Scroll™ do propanu

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.
Pobierz zdjecie​ powiazane z niniejsza informacja prasowa.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2015 wyniosła 22,3 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com.

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu.

Contact:
Communication Director