Nowe modele sprężarek Copeland Scroll Digital™ Przeznaczone do systemów nisko- i średniotemperaturowych

• Nowe modele sterowanych cyfrowo sprężarek spiralnych o mocy 10 i 15 KM do średniotemperaturowych systemów chłodzących
  • Nowy model sprężarki spiralnej o mocy 13 KM do niskotemperaturowych systemów chłodzących
  • Idealne do chłodni, agregatów skraplających i agregatów wielosprężarkowych w małych sklepach detalicznych, a także do precyzyjnych systemów chłodniczych

AACHEN (NIEMCY), 8 września 2016 r. – Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR) wprowadziła na rynek trzy dodatkowe sterowane cyfrowo sprężarki spiralne serii „Summit” K5E, rozbudowując dotychczasowy typoszereg sterowanych cyfrowo sprężarek spiralnych do mocy 15 KM. Dzięki bezstopniowej regulacji wydajności w zakresie od 10% do 100% typoszereg średniotemperaturowy zapewnia teraz wydajność chłodniczą do 26 kW, zaś typoszereg niskotemperaturowy z technologią wtrysku pary zapewnia wydajność chłodniczą do 12,5 kW.

Sprężarki te są szczególnie przydatne w zastosowaniach z wieloma parownikami bądź w dowolnych zastosowaniach wymagających szerokiego zakresu regulacji wydajności, takich jak chłodnie wielokomorowe w gastronomii, agregaty skraplające i agregaty wielosprężarkowe w małych sklepach detalicznych oraz precyzyjne systemy chłodnicze czy systemy w przemyśle lekkim.

Ponieważ skuteczna regulacja wydajności jest potrzebna użytkownikom końcowym bardziej niż kiedykolwiek wcześniej w celu maksymalnego obniżenia kosztów eksploatacji, przeprowadzone prace konstrukcyjne pozwoliły na optymalizację efektywności tych nowych modeli. Ponadto nowa sterowana cyfrowo seria „Summit” K5E zapewnia cichą pracę przy zastosowaniach w środowisku wykluczającym hałas i zapewnia możliwość wtryskiwania zarówno cieczy, jak i pary w niskotemperaturowym modelu ZFD41K5E.

Modele uzyskały homologacje i zostały dopuszczone do użytku z typowymi czynnikami chłodniczymi R404A, R407A/F i R134a oraz ich odpowiednikami o niskim GWP, takimi jak R448A i R449A. Wszystkie sprężarki z typoszeregu ZBD i ZFD mają tę samą podstawę, dzięki czemu ich integracja z różnymi systemami chłodniczymi jest prostsza dla producentów sprzętu przy zastosowaniu w szafach wyposażonych obecnie w modele z typoszeregu o stałej prędkości „Summit” K5.

Dane dotyczące wydajności poszczególnych nowych modeli ZBD76K5E, ZBD114K5E i ZFD41K5E przy zastosowaniu wszystkich czynników chłodniczych są dostępne w oprogramowaniu do doboru produktów Emerson’s Selection Software.

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2015 wyniosła 22,3 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.Emerson.com.

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu.