Sprężarka spiralna z falownikiem do pomp ciepła

LUCERNA, SZWAJCARIA, 12 Lipca 2011 r. Nowa sprężarka ZHW firmy Emerson Climate Technologies to pierwsza sprężarka spiralna ze zmienną prędkością obrotową Copeland Scroll™ wyposażona w falownik. Zwłaszcza w przypadku powietrznych pomp ciepła producenci mogą zaproponować nowe rozwiązania zwiększające efektywność. Ten model wykorzystuje nowy rodzaj silnika.

Wyniki są bardzo obiecujące: od czasu, gdy firma Emerson Climate Technologies została partnerem branżowym Uniwersytetu Nauk Stosowanych i Sztuk w Lucernie (HSLU) w sierpniu 2008 r., szereg testów laboratoryjnych wykazał potencjał drzemiący w sprężarce o zmiennej prędkości obrotowej Copeland Scroll™. Projekt ten, zatytułowany „Efektywne pompy ciepła powietrze/woda z ciągłą regulacją wydajności”, został ufundowany przez szwajcarskie Ministerstwo Federalne ds. Energii w celu promocji wzorcowych rozwiązań. Badacze z HSLU zdołali ustalić, że efektywność sezonowa obecnych pomp ciepła powietrze/woda, zastosowanych w zoptymalizowanym systemie i uruchamianych przy użyciu inteligentnych systemów sterowania, może zostać zwiększona o 20–50%, w zależności od aplikacji. Zdecydowana większość opisywanych przypadków zwiększenia efektywności była możliwa dzięki optymalizacji konstrukcji sprężarek. Oznacza to, że większość projektów na olbrzymim rynku usług renowacyjnych mogłaby dotyczyć powietrznych pomp ciepła. W ten sposób długofalowy cel branży ciepłowniczej, jakim jest odejście od ropy naftowej i gazu w stronę zasobów odnawialnych, można by osiągnąć znacznie szybciej.

Eksploatacja przez cały rok

Sprężarka spiralna ZHW stosowana w projekcie HSLU jest wyposażona w najnowsze rozwiązania techniczne. Nowy bezszczotkowy silnik z magnesami stałymi i z wysokowydajnym układem napędowym zapewnia ciągłą regulację prędkości obrotowej sprężarki w zakresie od 1800 do 7000 obr/min. Wymaganą wydajność grzewczą można ustalić w okresie grzewczym z bardzo dużą precyzją. Można nawet stosować eksploatację monowalentną dzięki użyciu powietrza jako źródła ciepła i użyciu wtrysku pary czynnika chłodniczego, które to rozwiązanie zostało opracowane również przez firmę Emerson. Taka konstrukcja pozwala w najzimniejsze dni w roku uzyskać temperaturę skraplania równą niemal 65°C przy temperaturze parowania równej -30°C. Innymi słowy: nawet przy temperaturze otoczenia równej -20°C pompa ciepła może ciągle zapewnić odpowiednie temperatury ciepłej wody użytkowej i grzejników. Optymalna temperatura skraplania wynosi 68°C – obecnie jest to najwyższa możliwa wartość w przypadku dostępnych na rynku systemów z czynnikiem chłodniczym R410A. Falownik, dopasowany do sprężarki spiralnej, spełnia wszystkie wymagania dotyczące zgodności elektromagnetycznej oraz inne istotne wytyczne dotyczące zastosowania w sektorze budowlanym. Na początku w ofercie znajdą się dwa modele: ZHW16, a następnie ZHW08; w niedalekiej przyszłości zakres wydajności grzewczej będzie wynosił od 2 do 16 kW.

Pobierz wersję PDF niniejszej informacji prasowej
Pobierz zdjęcie powiązane z niniejszą informacją prasową.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczającym technologie i inżynierię łącznie dając innowacyjne rozwiązania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2011 wyniosła 24,2 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies™, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:
Achim Frommann