Emerson Climate Technologies kwalifikuje sprężarki do stosowania z czynnikamiR448A, R449A, R450A oraz R513A

AACHEN, NIEMCY, 13 lipca 2015 r. – Emerson Climate Technologies, spółka należąca do grupy Emerson (NYSE: EMR), po udanym zakończeniu badań dotyczących kompatybilności materiałów, weryfikacji zakresów zastosowań i intensywnych testach wytrzymałościowo-eksploatacyjnych, zatwierdziła typoszeregi sprężarek spiralnych i półhermetycznych do stosowania z czynnikami R448A, R449A, R450A i R513A.

Nowe czynniki chłodnicze mają niższy współczynnik potencjału globalnego ocieplenia (GWP) i mogą zastępować czynniki, takie jak R404A, R507A, R407A/F oraz R134a, które są obecnie powszechnie wykorzystywane w urządzeniach chłodniczych. W przyszłości czynniki R404A/R507A zostaną stopniowo wycofane z rynku w wyniku zakazu stosowania gazów HFC o GWP równym 2500 lub wyższym w nowych stacjonarnych urządzeniach chłodniczych (poza urządzeniami przeznaczonymi do chłodzenia produktów do temperatury poniżej -50°C) oraz serwisowania takich systemów z wykorzystaniem czynników pierwotnych od stycznia 2020 r.. W 2022 r. zostanie dodatkowo wprowadzony zakaz stosowania gazów HFC o GWP równym 150 lub wyższym w wielosprężarkowych scentralizowanych układach chłodniczych do zastosowań komercyjnych o nominalnej wydajności powyżej 40 kW, z wyjątkiem obiegów chłodniczych piwerszego stopnia w systemach kaskadowych, gdzie będzie można stosować fluorowane gazy cieplarniane o GWP niższym niż 1500.

„Ważne, aby nasi klienci otrzymywali przetestowane, sprawdzone i stabilne alternatywy dla obecnie stosowanych czynników, które mają zostać wycofane” powiedział dr Frank Rinne, dyrektor działu technicznego ds. zastosowań w Emerson Climate Technologies Europe. „Aby pomóc naszym klientom zminimalizować ograniczenia związane z zasobami i koszty powiązane ze skalą wielkości zmian, dołożyliśmy starań, aby zakwalifikować produkty i urządzenia, które nie tylko będą spełniać wymagania obecnie rozważanych zakazów, ale także tych w dającej się przewidzieć przyszłości.”

W ramach pomocy klientom w tej zmianie Emerson Climate Technologies opublikuje na swojej witrynie internetowej zalecenia dotyczące modernizacji i wymiany czynnika chłodniczego oraz zaktualizowane wskazania techniczne. Dane dotyczące wydajności i zakresów charakterystyk pracy z nowymi czynnikami chłodniczymi Honeywell i DuPont większości sprężarek półhermetycznych Copeland™ i spiralnych Copeland Scroll™ są już dostępne poprzez „Select 7.11”, nową wersję oprogramowania Emerson Climate Technologies, wydanej w czerwcu 2015 r. Opublikowane dane dotyczyły większości sprężarek półhermetycznych Copeland i spiralnych Copeland Scroll. Jakkolwiek firma Emerson jest zawsze gotowa do spełnienia wszelkich szczególnych potrzeb klientów. Szczegółowa lista zatwierdzonych sprężarek jest dostępna w nowym programie Select 7.11, dostępnym w witrynie www.emersonclimate.eu .

Pobierz wersje PDF​ tego artykulu.

Koncern Emerson (NYSE: EMR), mieszczący się w St. Louis w amerykańskim stanie Missouri, to światowy lider w dziedzinie łączenia rozwiązań technicznych i inżynieryjnych w nowatorskie rozwiązania dla klientów z takich branż jak przemysł, handel i produkty konsumenckie. W skład firmy wchodzi pięć segmentów biznesowych: Process Management (zarządzanie procesami), Industrial Automation (automatyka przemysłowa), Network Power (sieci energetyczne), Climate Technologies (systemy klimatyzacyjne) oraz Commercial & Residential Solutions (rozwiązania komercyjne i domowe). Sprzedaż w roku obrachunkowym 2014 wyniosła 24,5 mld USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.emerson.com

Emerson Climate Technologies, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™, Dixell™ i Alco Controls™, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu​​​​​​​​​

Contact:
Communication Director