Sterownik dwóch niezależnych elektronicznych zaworów rozprężnych

AACHEN, NIEMCY. 28 maj 2012 r.– Firma Emerson Climate Technologies wprowadziła na rynek dwa nowe sterowniki. Modele EXD-HP1 oraz EXD-HP2 są przeznaczone głównie do kontroli przegrzania w parowniku i ekonomizerze przy użyciu elektronicznych zaworów rozprężnych EXM/EXL z silnikami krokowymi marki Emerson. EXD-HP1 to standardowe rozwiązanie do systemów z pompą ciepła wyposażonych w sprężarki Copeland Scroll™, zwłaszcza z wtryskiem cieczy i pary. EXD-HP2 może sterować dwoma niezależnymi elektronicznymi zaworami rozprężnymi EXM/EXL. Jest to pierwszy standardowy produkt na rynku, który spełnia wymagania dotyczące wtrysku cieczy i pary nowych sprężarek spiralnych Copeland do systemów z pompą ciepła. Nowe regulatory można również zastosować w konwencjonalnych pompach ciepła, agregatach dachowych, klimatyzacji precyzyjnej oraz medycznych urządzeniach chłodniczych.

To jedyne sterowniki przegrzania z automatyzacją sterowania, które nie wymagają ustawiania regulatorów PID dla poszczególnych zespołów urządzeń. W przypadku systemów niezależnych ich montaż jest bardzo łatwy i prosty. Poza tym sterowniki te umożliwiają komunikację ze sterownikami innych firm w trybie podrzędnym poprzez Modbus (RTU). Z poziomu sterownika można uzyskać dostęp do wszystkich danych zmiennych i parametrów konfiguracji. Sterowniki EXD-HP1/2 oferują wiele funkcji kontrolnych i alarmowych, takich jak wyłącznik niskiego ciśnienia, zabezpieczenie przed zamarzaniem, ograniczenie maksymalnego ciśnienia parowania (MOP), alarm przy niskim/wysokim przegrzaniu, kontrola czujników i ich obwodów oraz wykrywanie usterek czujników i obwodów. Dodatkowy klucz programowy pozwala na kopiowanie parametrów konfiguracji z jednego sterownika EXD-HP do innych.

Pobierz wersję PDF niniejszej informacji prasowej
Pobierz zdjęcie 1 i zdjęcie 2 powiązane z niniejszą informacją prasową.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczającym technologie i inżynierię łącznie dając innowacyjne rozwiązania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2010 wyniosła 21 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies™, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:
Achim Frommann