Atestowane zastosowania jednośrubowe

AACHEN, NIEMCY, 20 października 2011 r. – W 2010 r. firma JSC Genys, partner Emerson Climate Technologies, dołączyła do zespołów projektantów i konstruktorów w Druskiennikach, znanym kurorcie nad Niemnem, aby wybudować jeden z największych sztucznych stoków narciarskich na świecie. Obecnie obiekt ten, o wysokości 65 metrów, znany jako SNORAS Snow Arena, przyciąga narciarzy z całego świata. Stok obsługiwany jest przez trzy amonikalne agregaty chłodnicze firmy Vilter. Dwie sprężarki śrubowe VSS-901 o łącznej wydajności chłodniczej równej 1350 kW utrzymują właściwą temperaturę powietrza w obiekcie SNORAS i zamrażają podłoże. Kolejna sprężarka VSS-751 o wydajności równej 370 kW służy do wytwarzania śniegu. Cały system chłodniczy powstał w oparciu o koncepcję zrównoważonego wykorzystania energii, co pozwala zmniejszyć koszty i chronić środowisko. We wrześniu tego roku, na ceremonii otwarcia nowej Areny, Michael Bornhorst (Vice President Business Development) wręczył Mindaugasowi Zabieli, dyrektorowi Genys, certyfikat wyróżnienia za wyjątkowo profesjonalny montaż agregatów Vilter. Firma Genys, działająca w branży chłodniczej, otrzymała nagrodę za nowoczesną koncepcję systemu wykorzystującego doskonały, naturalny czynnik chłodniczy, jakim jest amoniak.

Więcej informacji na:
www.snowarena.lt/en/home

Pobierz wersję PDF niniejszej informacji prasowej
Pobierz zdjęcie powiązane z niniejszą informacją prasową.

Emerson (NYSE: EMR), z siedzibą w St. Louis, jest globalnym liderem dostarczającym technologie i inżynierię łącznie dając innowacyjne rozwiązania dla klientów poprzez grupy businessowe network power, process management, industrial automation, climate technologies i appliance and tools. Sprzedaż w roku finansowym 2011 wyniosła 24,2 miliarda US$. Więcej informacji na stronie www.Emerson.com

Emerson Climate Technologies™, będącą jednostką businessową Emerson, jest wiodącym światowym dostawcą rozwiązań z zakresu ogrzewnictwa, wentylacji, klimatyzacji i chłodnictwa dla zastosowań domowych, przemysłowych i handlowych. Grupa łączy najlepszą w klasie technologię ze sprawdzoną inżynierią, oraz usługami projektowymi, dystrybucyjnymi, szkoleniowymi i monitoringu aby dostarczać oczekiwanych zintegrowanych rozwiązań kontroli klimatu klientom na całym świecie. Innowacyjne rozwiązania Emerson Climate Technologies™, obejmujące takie wiodące w branży marki jak Copeland Scroll™ i Alco Controls, zapewniają komfort cieplny, zabezpieczają żywność i chronią środowisko. Więcej informacji na stronie www.emersonclimate.eu

Kontakt:
Achim Frommann